betulart-logo

A csontban is állandó beépülési és bontási folyamat zajlik, melyet számos különböző támadásponton ható hormon szabályoz. A genetikusan biztosított maximális csúcscsonttömeg tényleges kifejlődéséhez optimális kalcium- és D-vitamin-ellátás szükséges a születés pillanatától.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75%-át a tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük. A zöldségfélék (brokkoli, káposzta, spenót, cékla, bab, rebarbara), olajos magvak (mák, mandula, dió) és a halak (szardínia, lazac, busa) kalciumtartalma is magas. A kalcium felszívódását a táplálékból a nagy rost-, oxalát- és fitattartalom csökkenti, míg a laktóz, a C-vitamin és bizonyos aminosavak jelenléte növeli. Rendszeres napi fél liter tej fogyasztása nélkül a kalciumbevitel nem kielégítő.

A bevitt kalcium 30 (20–70)%-a szívódik fel. Gyerekekben, terhesség és szoptatás alatt a felszívódása nő. Fiatal szervezetben e folyamatot a szükséglet is befolyásolja, idős korra mértéke csökken. Fiatal korban a kalcium csontrendszerbe történő beépülése is nagyobb, a gyors növekedés idején tovább fokozódik. Serdülőkorban egy év alatt 8-10 cm-t is nőhet a gyerek: a testmagasság minden centijére 20 gramm kalciumbeépülést lehet számítani. A maximális csonttömeg 25-30 éves kor körül alakul ki. Nagysága meghatározza a később jelentkező oszteoporózis mértékét. A csúcscsonttömeg 5%-os növekedése 25-30%-kal csökkenti az idős kori csonttörés veszélyét. Harmincéves kor alatt a csontszövetben az építési folyamatok túlsúlya miatt pozitív kalciumegyensúly áll fenn. Ezt követően egy viszonylag rövid periódusban a beépülési és lebontási folyamatok azonos mértékűek. 40-45 éves kor felett a lebontási folyamatok kerülnek túlsúlyba, s ez évi 0,3-0,5%-os csonttömeg-veszteséget okoz mindkét nemnél. Nőkben menopauza idején a veszteség elérheti az évenkénti 2-5%-ot. Az van előnyös helyzetben, akinek a szervezetében fiatal korban nagy csúcscsonttömeg alakul ki.

Az oszteoporózis lassú folyamat, csak későn okoz tüneteket. Előfordulása az életkor meghosszabbodásával nő. Három legjellemzőbb töréstípusa (combnyak-, csigolya- és csuklótáji törés) együttes előfordulása a 65 évnél idősebbek között 35-40% között mozog. 40 fölött a radius törések száma ötévente megkétszereződik, ötvenéves kor fölött pedig a csípőtörések száma duplázódik meg ötévente. Mivel az elvesztett csontot pótolni nem lehet, a megelőzés a leghatékonyabb eszköz. Fiatalon cél a nagy csúcs-csonttömeg kialakítása, megőrzése, menopauzában, illetve időseknél csökkenteni kell a csontveszteséget. Ebben döntő szerepet játszik az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Növelni kell a kalciumban gazdag ételek, tejtermékek fogyasztását (alacsony zsírtartalmúakat választva). Szükségleten felüli fehérjebevitelnél a kalciumbevitelt is. Továbbá több gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani. Rendszeres, naponkénti mozgásra, sportra van szükség. Javasolt az alkohol- és kávéfogyasztás mérséklése, a dohányzás mellőzése. Törekedni kell az alultápláltság (malnutrició), a depresszió és az apátia leküzdésére.


 Kalciumszükséglet: ajánlások mg/nap
 

 

Magyar1996

USA1998

Kanada1997

EU1993

FAO/WHO1962

Felnőtt 50 év alatt

1000

1000

1000

700

400-500

Felnőtt 50 év felett

1000

1200

1200

700

400-500

Gyermek 1–3 év

800

500

500

400

400-500

Fiú 11–18 év

1200

1300

1300

1000

500-700

Lány 11–18 év

1200

1300

1300

800

500-700

Terhes nő

1200

1000-1300

1000

700

1000-2000

Szoptató nő

1200

1000-1300

1000

1200

1000-2000

 

Néhány élelmiszer kalciumtartalma

 

 

Élelmiszer

kalcium  
mg/100 g

Tej, joghurt, kefir

120

Túró

65

Ementáli

600

Juhtúró

800

Trappista sajt

600

Fogas

210

Olajos hal

270

Dióbél

202

Mák

968

Karfiol

76

Paraj

133

Kelkáposzta

57

Banán

110

Bimbóskel

30

Burgonya

9

 


(felhasznált forrás:http://www.euuzlet.hu/szines/kalcium.html, tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/elelmiszeripar/nyersanyagok-feldolgozasa-az-elelmiszeriparban/a-tej-tulajdonsagai)