A csontban is állandó beépülési és bontási folyamat zajlik, melyet számos különböző támadásponton ható hormon szabályoz. A genetikusan biztosított maximális csúcscsonttömeg tényleges kifejlődéséhez optimális kalcium- és D-vitamin-ellátás szükséges a születés pillanatától.
Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75%-át a tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük. A zöldségfélék (brokkoli, káposzta, spenót, cékla, bab, rebarbara), olajos magvak (mák, mandula, dió) és a halak (szardínia, lazac, busa) kalciumtartalma is magas. A kalcium felszívódását a táplálékból a nagy rost-, oxalát- és fitattartalom csökkenti, míg a laktóz, a C-vitamin és bizonyos aminosavak jelenléte növeli. Rendszeres napi fél liter tej fogyasztása nélkül a kalciumbevitel nem kielégítő.
A bevitt kalcium 30 (20–70)%-a szívódik fel. Gyerekekben, terhesség és szoptatás alatt a felszívódása nő. Fiatal szervezetben e folyamatot a szükséglet is befolyásolja, idős korra mértéke csökken. Fiatal korban a kalcium csontrendszerbe történő beépülése is nagyobb, a gyors növekedés idején tovább fokozódik. Serdülőkorban egy év alatt 8-10 cm-t is nőhet a gyerek: a testmagasság minden centijére 20 gramm kalciumbeépülést lehet számítani. A maximális csonttömeg 25-30 éves kor körül alakul ki. Nagysága meghatározza a később jelentkező oszteoporózis mértékét. A csúcscsonttömeg 5%-os növekedése 25-30%-kal csökkenti az idős kori csonttörés veszélyét. Harmincéves kor alatt a csontszövetben az építési folyamatok túlsúlya miatt pozitív kalciumegyensúly áll fenn. Ezt követően egy viszonylag rövid periódusban a beépülési és lebontási folyamatok azonos mértékűek. 40-45 éves kor felett a lebontási folyamatok kerülnek túlsúlyba, s ez évi 0,3-0,5%-os csonttömeg-veszteséget okoz mindkét nemnél. Nőkben menopauza idején a veszteség elérheti az évenkénti 2-5%-ot. Az van előnyös helyzetben, akinek a szervezetében fiatal korban nagy csúcscsonttömeg alakul ki.
Az oszteoporózis lassú folyamat, csak későn okoz tüneteket. Előfordulása az életkor meghosszabbodásával nő. Három legjellemzőbb töréstípusa (combnyak-, csigolya- és csuklótáji törés) együttes előfordulása a 65 évnél idősebbek között 35-40% között mozog. 40 fölött a radius törések száma ötévente megkétszereződik, ötvenéves kor fölött pedig a csípőtörések száma duplázódik meg ötévente. Mivel az elvesztett csontot pótolni nem lehet, a megelőzés a leghatékonyabb eszköz. Fiatalon cél a nagy csúcs-csonttömeg kialakítása, megőrzése, menopauzában, illetve időseknél csökkenteni kell a csontveszteséget. Ebben döntő szerepet játszik az egészséges életmód és a kiegyensúlyozott táplálkozás. Növelni kell a kalciumban gazdag ételek, tejtermékek fogyasztását (alacsony zsírtartalmúakat választva). Szükségleten felüli fehérjebevitelnél a kalciumbevitelt is. Továbbá több gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani. Rendszeres, naponkénti mozgásra, sportra van szükség. Javasolt az alkohol- és kávéfogyasztás mérséklése, a dohányzás mellőzése. Törekedni kell az alultápláltság (malnutrició), a depresszió és az apátia leküzdésére.
Kalciumszükséglet: ajánlások mg/nap
Magyar1996 |
USA1998 |
Kanada1997 |
EU1993 |
FAO/WHO1962 |
|
Felnőtt 50 év alatt |
1000 |
1000 |
1000 |
700 |
400-500 |
Felnőtt 50 év felett |
1000 |
1200 |
1200 |
700 |
400-500 |
Gyermek 1–3 év |
800 |
500 |
500 |
400 |
400-500 |
Fiú 11–18 év |
1200 |
1300 |
1300 |
1000 |
500-700 |
Lány 11–18 év |
1200 |
1300 |
1300 |
800 |
500-700 |
Terhes nő |
1200 |
1000-1300 |
1000 |
700 |
1000-2000 |
Szoptató nő |
1200 |
1000-1300 |
1000 |
1200 |
1000-2000 |
Néhány élelmiszer kalciumtartalma
Élelmiszer |
kalcium |
Tej, joghurt, kefir |
120 |
Túró |
65 |
Ementáli |
600 |
Juhtúró |
800 |
Trappista sajt |
600 |
Fogas |
210 |
Olajos hal |
270 |
Dióbél |
202 |
Mák |
968 |
Karfiol |
76 |
Paraj |
133 |
Kelkáposzta |
57 |
Banán |
110 |
Bimbóskel |
30 |
Burgonya |
9 |
(felhasznált forrás:http://www.euuzlet.hu/szines/kalcium.html, tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/elelmiszeripar/nyersanyagok-feldolgozasa-az-elelmiszeriparban/a-tej-tulajdonsagai)