betulart-logo

 fermentált tejtermékek és a bennük található tejsavtermelő baktériumok napjainkban is fontos szerepet játszanak a bélflóra stabilitásának kialakításában, az emésztési folyamatok és a táplálóanyagok felszívódásának elősegítésében.
Az egyik legfontosabb erjesztett tejtermék a joghurt, ami Európa délkeleti részéről és Törökországból származik, ahol a tejet Lactobacillus bulgaricus segítségével erjesztik. Az erjedés következtében a tej lágy aludttejjé alakul. 
A joghurt, a laktóz kivételével, minden olyan táplálóanyagot tartalmaz, ami az eredeti tejben megtalálható volt. A mikroorganizmusok a laktózból a glükózt nagyobb arányban használják fel, mint a galaktózt. Emiatt a joghurtok kevés galaktózt tartalmazhatnak, ami meghatározza a joghurtok speciális ízét. Joghurtot fölözött és teljes tejből is lehet készíteni és rendkívül sokféle ízesítéssel hozzák forgalomba.


joghurt barackosKóstold meg a Farmtej gyümölcsjoghurtjait is!

(felhasznált forrás: Állati termékek táplálkozás-élettani szerepe Dublecz Károly (2011) Pannon Egyetem, http://www.tankonyvtar.hu)