betulart-logo

A vaj az egyik legrégebben ismert tejtermék, melyet a tej egyik legértékesebb alkotórészéből, a tejzsírból (tejszín) állítanak elő. Készítése feltehetőleg oly régre nyúlik vissza, mint maga a tejtermelés. A vaj könnyen emészthető, jól felszívódó, ezért értékes állati eredetű zsiradék. Színe halványsárga, a tehenek takarmányától függően sötétebb vagy világosabb árnyalatú. Fénye selymes, szobahőmérsékleten jól kenhető, aromás illatú. Íze zamatos, esetleg enyhén savanykás. 

Készítése, előállítása
A különböző vajkészítményeket 23-25%-os zsírtartalmú tejszínből, köpüléssel - folyamatos veréssel - készítik, melynek végeredményeként kapják a legalább 80%-os tejzsír tartalmú, idegen zsírt nem tartalmazó terméket.

Energitartalom
717 kcal, 2999 kJ/100 gramm

Eltarthatóság, tárolás
A vaj igen érzékeny a különböző szagokra és fényre, ezért szagot átadó termékkel együtt nem tárolható. Kasírozott alufóliába csomagolva, fénytől védve, hűtve tároljuk, így 14-30 napig is fogyasztható.

Elkészítés, felhasználás
Közvetlen fogyasztásra, sütésre-főzésre egyaránt alkalmas. A sütemények elhagyhatatlan kelléke! (forrás:www.gourmandnet.hu )a